Autorka blogu Bois de Jasmin, Victoria Belim, začala pořádat online parfémové kurzy pro své čtenáře. V prosinci jsem se zúčastnila její lekce o citrusech, a tak se s vámi chci podělit o to nejzajímavější. Možná si řeknete, že to je takové letní téma, ale vůbec ne. Očichávat pár dní před Vánoci pomeranče, mandarinky a koření je vlastně ideální adventní zábava.
V kurzu bylo deset účastníků, a dozvěděli jsme se všechno důležité o tom, jak se citrusy používají v parfumérství, kde se pěstují, jak se získává olej a v jakých parfémových kompozicích se objevují.To nejzajímavější ale bylo praktické cvičení, které nám pomohlo odhalit rozdíly mezi jednotlivými druhy citrusů. Vyzkoušejte si ho taky! Potřebujete jen pomeranč, citron, grapefruit a koriandrová semínka (buď sežěnete dcená nebo si je nadrťte sami).
Maskovací cvičení s citrusy
- Nejdřív vezměte pomeranč.
- Nastrouhejte trochu kůru a pořádně k pomeranči přičichněte – několikrát krátce vdechněte vůni oběma nosními dírkami.
- Zamyslete se nad tím, jak vám voní. Zkuste svůj dojem zformulovat slovy a zapište si ho.
- Chvíli si dejte pauzu a napijte se vody, aby si nos odpočinul.
- Pak vezměte citron a udělejte to samé.
A teď přichází to kouzlo. Pořádně naplňte svůj nos citronovou vůní a pak přivoňte znovu k pomeranči. Voní jinak než předtím?
Právě jste zakryli to, co má společné citron a pomeranč, takže mnohem lépe cítíte to, co je odlišuje. Toto cvičení využívá čichovou “slepotu”, která nám umožňuje si na vůně zvyknout. Když svůj nos “oslepíte” vůní citronu a pak přičichnete k pomeranči, cítíte jen to, co má pomeranč navíc.
Takhle si můžete hrát s různými podobnými vůněmi, můžete vyzkoušet různé citrusy a různé pořadí. Důležité je vždycky se pokusit vyjádřit to, co cítíte, slovy. Tak si vůně snadněji zapamatujete.
Tady jsou příklady cvičení a pár zajímavých detailů z kurzu:
Citron -> pomeranč
V citronovém oslepení je pomeranč mnohem sladší, méně jiskřivý. Víc připomíná borovicové jehličí, protože na rozdíl od citronu pomeranč obsahuje α-pinene, přítomný hlavně v borovicovém oleji.
Pomeranč -> citron
Když si nasytíte nos vůní pomeranče a pak přičichnete k citronu, cítíte, jak voní limonene. Citron ho obsahuje 94%, takže limonene je to, co dělá citron citronem. Když si oslepíte nos pomerančem, cítíte taky víc čistotu z aldehydů, zeleň a žádné sladké tóny.
Citron -> grapefruit
Grapefruit je hořký a připomíná pelyněk nebo lékořici. Možná ucítíte i něco jako kočičí záchod. Úžasné je, že grapefruit a kočičí moč mají společnou aroma molekulu – catketone, kterou najdete taky v mangu, takže ji parfuméři používají k vytvoření iluze šťavnatého ovoce. Když ale parfuméři chtějí vytvořit tón čistého grapefruitu, rekonstruují ho z jiných materiálů, aby se právě tomu přirozenému živočišnému podtónu vyhnuli.
Pomeranč -> koriandr
Koriandr má s citrusy hodně společného, ale ne všechno. Když si nejdřív přivoníte k pomeranči, zvýrazní se jeho tmelová, zemitá a křídová vůně. V podstatě ho zbavíte jiskřivých svrchních tónů.
Přírodní aromata jsou úžasně komplexní, takže když budete tato cvičení opakovat, nejspíš si pokaždé všimnete jiných tónů. A v tom je právě ta zábava. Takže na nic nečekejte a stavte se dnes cestou do večerky pro pár citrusů.