Recenze: Frederic Malle Le Parfum de Therese

Jak je možné, že jsem vám ještě nenapsala recenzi na Le Parfum de Therese? Je to jedna z mých nejoblíbenějších vůní, energická a elegantní, s retro charakterem a moderní lehkostí.

Duhová bublina v parku
Le Parfum de Therese je zářivá, zeleno-zlatá vůně s vintage elegancí.

Tento příběh možná znáte. Parfumér Edmond Roudnitska vytvořil nový parfém pro svou ženu Thérèse v padesátých letech. Na konci tisíciletí se s ní Frederic Malle, majitel značky, dohodl, že vůni uvede na trh pro své zákazníky. Takový poklad jako je Terezin parfém by bylo škoda zapomenout.

A toto je můj příběh. Le Parfum de Therese jsem zkoušela asi před sedmi lety. Seděli jsme s mým dnes už manželem na gauči pronajatého pidi bytu v Glasgow, venku pršelo, a tak jsem otevřela krabici vzorků k očichání. Do Therese jsem se zamilovala. Tenkrát mě bavily staromódní vůně a v Therese jsem cítila vintage eleganci poválečného chypre. Můj muž si přivoněl a řekl: „Tohle bych mohl čichat pořád.“ A tak se stalo, že jsem si před svatbou jela z Prahy do Drážďan pro flakon (teď už ho seženete i u nás).

Chypre akord z mandarinky, vetiveru a větvičníku tvoří pevné ohraničení celé kompozici. Působí svěže, zeleně a příjemně nostalgicky. Jeho konturami se proplétají sladce šťavnaté ovocné tóny žlutého melounu a švestky. Připomínají mi i zelené banány.

Ovoce dává postupně víc prostoru hladkému a měkkému květinovému akordu s jasmínem v čele. Do chypre rámce se v základu mísí ještě kapka suché kůže a pačuli. Až do konce zůstává vůně takto navrstvená od základu až po svrchní tóny. Ovoce nevyprchá a dřeva jsou sice po několika hodinách v hlavní roli, ale nikdy ne sama.

I když je Le Parfum de Therese vůně z padesátých let, nevoní staře. Její genialita je právě v tom, že vyznívá moderněji než mnohé novější parfémy. Citrusy s jasmínem tvoří tak zářivou kombinaci, že byste ve flakonu hledali zlaté třpytky. Melounovo-švestkový akord působí absolutně moderně.

Kdybych neznala Diorellu, podobný a stejně novátorský parfém od Roudnitsky, nevěřila bych, že Therese není dílem ze současnosti. Nejsou tady těžké aldehydy, dusivé pižmo ani zpocená živočišnost.

Z počátku hodně intenzivní vůně se postupně usadí do svého měkčího já s výdrží několika hodin. Když je horko a máte pocit, že si zasloužíte něco lepšího než prchavou kolínskou, Le Parfum de Therese je perfektní.

Zároveň má i dost hloubky, aby ustála zimu. Zatímco v teple vnímám hodně jiskřivost citrusů, v zimě se parfém rozvíjí do kulatější vůně bílých květin. Therese je prostě dokonalý adept na „signature“ parfém. Hodí se kdykoliv, kamkoliv a vedle paní Thérèse jste v té nejlepší společnosti.

Zajímají vás podobné vůně? Přečtěte si ještě toto.