Recenze: Hiram Green Moon Bloom

For English version click here.

Někdy si naivně myslím, že mě parfémy už nemůžou překvapit. Marnivě se probírám svojí sbírkou a přemýšlím, kam dál svoji zvědavost směřovat. Pak se objeví další vzorek. Nic moc nečekám, protože je to přírodní vůně a většina těch, které znám, mě nezaujaly. Navíc jsou to bílé květy a s těmi to taky nerada přeháním. Tenhle poklad jde ale proti všem mým parfémovým předsudkům. A proto vůně tak miluju. Nemůžete si být jisti nikdy ničím.

Moon Bloom

Vůně Hirama Greena už několik let znají všichni milovníci parfémů kromě mě. Ale všechno má svůj čas a dnešní objev, tuberózový Moon Bloom, za to čekání stál. Tuberóza se rozvíjí mnoha směry a parfuméři dokážou podtrhnout různé aspekty. Někdy ji směřují k orientu, jindy spíš do zelena. Moon Bloom zvýrazňuje její živočišný aspekt. Nemyslím tím ale žádný odér zoologické zahrady nebo zpoceného podpaží. Tato živočišnost působí spíš tělesně a intimně jako hladit kočičí kožíšek nebo tančit s někým tak blízko, že ucítíte jeho lidské teplo. Nepochybuju, že na někoho jiného může působit až svádivě, pro mě je spíš uklidňující a familiérní, jako když se vrátíte z cest a převlečete se do pohodlného trika.

Hiram Green říká, že to, co lidé v Moon Bloom identifikují jako tuberózu, je ve skutečnosti směs s dalšími složkami. Ne, že by na tom záleželo, ale fakt je, že tento parfém dělá dojem jednoduchého solifloru, jako by to byl „jen“ špičkový tuberózový olej s mnoha jemnými nuancemi. V Moon Bloom je tuberóza krémová, hladce máslová, se zelení orosenou kapkou kokosové vody a s houbovým podtónem. Znáte tu vůni, když najdete hříbek a vydloubnete i podhoubí? To, co zůstane v důlku, ta čerstvá hlína a houbovost, to je ono. Ve směsi s jasmínem a ylang-ylang dostává tropický, nektarový šmrnc jako by byla zalitá sluncem.

Květy decentně prohřívá hřebíček, který se zvolna proměňuje v dřevitě pryskyřičný tón a usazuje se do úžasného včelího vosku. Pravděpodobně tam žádný včelí vosk není, protože web značky uvádí, že vůně je veganská. V tom případě klobouk dolů, ta iluze je dokonalá. Moon Bloom vyznívá smyslně, elegantně a krásně ladí s jarním deštěm. Na mé kůži je to dámská vůně, ale na pánském triku ve směsi s vůní mužského těla by obstála bez problémů.

Moon Bloom nesálá nijak zvlášť do prostoru, ale jak se zahřívá na pokožce, rozvíjí se v mnoha vrstvách po celý den. I Moon Bloom má výbornou výdrž, jen je třeba počítat s tím, že voníte sami sobě a těm, kdo budou mít to štěstí přijít úplně blízko. Jestli se vám líbí tuberóza ve stylu Frederic Malle Carnal Flower a její abstraktní, „nekvětinová“, tělesná intimita, určitě Moon Bloom vyzkoušejte. Je to jedna z nejlepších tuberózových vůní.

Edit: Vůně Hirama Greena jsou nově k dostání v brněnské parfumerii Dotek Slunce.